Convertizoarele de frecventa si avantajele utilizarii lor
Convertizoarele de frecventa, intalnite si sub denumirea de inverter, sunt dispozitive electronice utilizate pentru varierea turatiei motoarelor electrice de curent alternativ cu rotor in scurtcircuit.
Varierea turatiei se obtine scazand sau crescand frecventa de alimentare a motoarelor electrice. Convertizoarele de frecventa pot avea o functionare la curent constant sau la tensiune constanta. Varierea se face prin algoritmi PWM ce permit modificarea tensiunii sau frecventei la iesire spre motor.
Utilizarea motoarelor cu turatia variabila este o practica tot mai des intalnita, deoarece cu timpul, costul de productie al convertizoarelor a scazut si au devenit tot mai accesibile. Deasemenea eficienta convertizoarelor a crescut, datorita frecventelor inalte de comutare la care se poate ajunge in prezent ce pot genera forme de unda perfect sinusoidale.
Avantajele principale ale utilizarii convertizoarelor:
1)Controlul precis al turatiei motoarelor
Acesta este motivul principal al utilizarii convertizoarelor. Ele permit realizarea si controlul constant al turatiei motoarelor electrice.
2)Economia de energie
Reprezinta un mod eficient de variere al turatiei motoarelor electrice, si sunt destul de simplu de setat si de utilizat. Unul din avantajele utilizarii convertizoarelor de frecventa pentru controlul turatiei motoarelor este fara indoiala reducerea costurilor efective cu energia. Prin controlul curentului absorbit de motor se tine sub control consumul energetic, deoarece inverterele vor furniza curent motorului numai cand este solicitat se sarcina.
3)Reducerea costului cu intretinerea
Esentiale in reglarea turatiei motoarelor sunt si rampele de accelerare si decelerare ce pot fi variate dupa plac, evitant varfurile de curent din timpul pornirilor, dar si datorate de blocarea mecanica a utilajelor. Rezultatul este prelungirea duratei de viata a motoarelor.